Alles in 1 vergelijken – Alles-in-één Aanbieders (Nederland)

In 2025 zal twee derde van Nederlandse huishoudens toegang tot glasvezelnetwerk hebben

KPN, wat één van de opties is als je gaat internet vergelijken, heeft als doel om in 2025 twee derde van de Nederlandse huishoudens aan te hebben gesloten op het glasvezelnetwerk. Het zal de uitrol van het glasvezel in ons land dan ook versnellen. Om dit te kunnen doen zal KPN in de komende drie jaar maar liefst 3,5 miljard euro stoppen in het vernieuwen van het netwerk. Dit maakte het bedrijf onlangs bekend. Hierbij werd onder andere gemeld dat KPN de bestaande kopernetwerken zal vervangen door glasvezel, wat een snellere, stabielere en onderhoudsvriendelijkere internetverbinding is. Kun je bij het glasvezel vergelijken kiezen voor deze optie dan moet je dit dus ook zeker doen. 

Verdubbeling in vijf jaar tijd

Op het moment zijn ongeveer 2,7 miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN. Over vijf jaar moet dit aantal verdubbeld zijn. Ruim 5 miljoen huishoudens zullen dan dus gebruik kunnen maken van het glasvezel van KPN, waardoor alsnog meer dan 2,5 gezinnen in ons land dit niet kunnen doen. Vanaf volgend jaar is KPN van plan om jaarlijks rond de half miljoen nieuwe lijnen uit te rollen. Dit is opvallend, want niet zo heel lang geleden was het bedrijf juist vooral aan het investeren in de kopernetwerken. KPN wil dan ook aan de slag gaan met een koersversnelling van het glasvezelnetwerk.

Kopernetwerken gesloten in 2030

Tegen NU.nl zegt de directeur van KPN Joost Farwerck het volgende hierover: “Misschien hadden we dat eerder moeten doen, maar terugkijken heeft niet zo veel zin. We zien het doorontwikkelen van glasvezel als iets wat we nu moeten doen”. De laatste jaren focuste het bedrijf dus met name op de kopernetwerken, maar inmiddels is dat niet meer het geval. Sterker nog, KPN is van plan om in 2030 de kopernetwerken te sluiten in de gebieden glasvezel gebruikt kan worden. Dit netwerk zal dus wel open blijven in de regio’s die nog niet aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. “We hebben vrij goed koper in Nederland. Hoewel glasvezel beter is, is de rek er in de kopernetwerken nog niet uit”, aldus Farwerck. 

“Digitale stroomversnelling”

Volgens Joost Farwerck, die dus de directeur is van KPN, zit Nederland op het moment in een digitale stroomversnelling. Dit komt volgens Farwerck door de uitbraak van het coronavirus. Dit resulteerde natuurlijk in allerlei maatregelen van het kabinet, waardoor veel mensen geadviseerd werden om vanuit huis te gaan werken als dit mogelijk was. Alhoewel de internetverbindingen in onze woningen het dus zwaar te verduren kregen, kijkt Farwerck alsnog wel met een tevreden blik terug op de afgelopen maanden in de pandemie. “Het netwerk heeft zich goed gehouden. We hebben het ingericht op het piekverbruik van de huishoudens. Dit ligt vaak in de avond doordat er dan bijvoorbeeld veel video wordt gestreamd”, zo vertelt de directeur aan NU.nl. 

Ook overdag deden de netwerken het goed

Op het moment is er eigenlijk geen sprake meer van een piek, aangezien het internet in de huizen in Nederland zo goed als constant gebruikt wordt sinds de uitbraak van COVID-19. Toch hielden de netwerken van KPN zich ook overdag goed, zo vertelt Joost Farwerck: “We zagen direct een verschil van werkverkeer dat zich van de kantoren naar huis verplaatste. Toch viel dat verkeer nog best mee. Toen de scholen dicht gingen en de kinderen thuis zaten, zagen we wel dat het piekverbruik al ‘s middags kwam te liggen. Dit komt doordat veel van de kids games spelen of video’s kijken in de middag. Normaal gesproken is dat piekmoment dus een stuk later, pas rond 7 uur ‘s avonds.”

Mobiele versie afsluiten