Alles in 1 vergelijken – Alles-in-één Aanbieders (Nederland)

Wat is voordeliger: financial lease of private lease?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te leasen. Je betaalt simpelweg een vast bedrag per maand en je kunt in een auto rijden die aan al jouw wensen voldoet. Je kunt leasen op basis van verschillende vormen, maar de meeste mensen kiezen voor financial lease of private lease. Wat de verschillen van deze twee vormen zijn, bespreken we hieronder.

Financial lease

Een aantal jaar geleden werd financial lease vooral gebruikt voor zakelijke doeleinden. Tegenwoordig zien ook steeds meer particulieren de voordelen in van financial lease. Je betaalt een vast bedrag per maand om de auto af te lossen. Dit betekent dat de auto aan het einde van het leasecontract dus van jou is. Je kunt het vergelijken met de hypotheek van een huis. Je moet overigens wel zelf de maandelijkse kosten als de wegenbelasting en de verzekering betalen. Maar geen zorgen, want een autoverzekering afsluiten is zo gepiept. Wanneer je ‘Alpina autoverzekering’ intypt, kun je eenvoudig allerlei verzekeraars met elkaar vergelijken.

Private lease

Private lease valt onder de vorm van operational lease. Bij deze leasevorm ‘huur’ je eigenlijk de auto van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij blijft dus ook eigenaar van de auto. Dit betekent ook dat de leasemaatschappij economisch gezien verantwoordelijk is voor de auto. Je bepaalt simpelweg een vast bedrag per maand en je hebt geen omkijken meer naar de auto; ook niet voor de wegenbelasting, reparaties en verzekeringen.

Verschillen

Het grote verschil tussen financial lease en private lease is dat je bij financial lease na afloop eigenaar wordt van de auto. Dat is bij private lease niet het geval. Ook mag je bij financial lease zelf bepalen hoeveel jij voor- of achteraf aan de auto gaat betalen. Hierdoor kunnen de maandelijkse kosten meer of minder worden. Dit kan erg prettig zijn. Bij financial lease moet je wel zelf de maandelijkse kosten betalen. Is jouw autoverzekering geweigerd? Geen paniek, want er bestaan verschillende autoverzekeraars waar jij, ongeacht jouw achtergrond, een verzekering kunt afsluiten.

Daarentegen hoef je bij een auto op basis van private lease eigenlijk niet meer om te kijken naar de auto. Reparaties worden voor je gedaan, evenals de onderhoudsbeurten. Ook hoef je niet te betalen voor de wegenbelasting en betaalt de leasemaatschappij de autoverzekering. Dit kan erg handig zijn als je niet voor verrassingen wilt staan. Daarnaast weet je precies hoeveel de maandelijkse kosten voor jouw auto zullen zijn. Echter, ben je na afloop van het contract niet de eigenaar van de auto.

Mobiele versie afsluiten